Groeikeuzes versus comfortkeuzes

Je raad natuurlijk al wat een groeikeuze is en wat een comfortkeuze is. De woorden zeggen het al. Een groeikeuze is een keuze die je maakt die je verder gaat brengen, je groeit hiervan. Een comfortkeuze is een keuze die je maakt die je niet gaat verder brengen. Zo simpel is het. Je blijft met de comfortkeuze namelijk in je comfortzone. Dat is prima, als je je niet verder wilt ontwikkelen.

Maar iets vertelt mij dat je dat wel wilt, anders was je ook niet dit artikel gaan lezen. 

Comfortkeuzes

“Ik wil eigenlijk afvallen maar ik weet niet zo goed hoe ik moet beginnen”. Het meest makkelijk en voor de hand liggend voorbeeld. Klinkt bekend he? Je blijft doen wat je altijd deed, omdat dat nou eenmaal zo prettig werkte. Maar als je wilt afvallen (let op: er is een groot verschil tussen willen afvallen en denken dat je wilt afvallen) dan zou je toch echt iets anders moeten doen. Je zou dus die comfortkeuze moeten veranderen naar een groeikeuze.

Groeikeuzes

“Ik wil afvallen dus ik ga naar de sportschool”. Hartstikke goed! Je hebt actie ondernomen om iets te gaan doen met dat gene wat aan jou knaagt. In dit geval het willen afvallen. Maar dan. Dan ben je in de sportschool. De eerste drempel heb je gehad. Dan moet je nog daadwerkelijk wat gaan doen. Waar begin je? Goede vraag! Dit is weer waar je de keuze krijgt… Een comfortkeuze of een groeikeuze.

Kies jij voor de comfortkeuze, bijvoorbeeld een uur op een cardio apparaat staan omdat je dat kent… Vorig jaar deed je dat ook al en na 2 weken was je daar wel klaar mee.

Kies jij voor de groeikeuze, bijvoorbeeld alle groepslessen proberen om te ontdekken wat jij het leukst vindt… Dan ga je dit langer volhouden!

Het punt is dit.

Je telkens weer committeren aan een groeikeuze, zorgt er voor dat je verder komt. Je telkens weer committeren aan een comfortkeuze, zorgt er voor dat je niet verder komt. Zo simpel is het.

Herkennen van je comfortkeuze

Het is dan ook belangrijk om je comfortkeuzes te herkennen. Iedere keer wanneer je bijna overstag bent om te kiezen voor een comfortkeuze, kan je deze keuze nog laten vervallen en kiezen voor een groeikeuze. Het herkennen van een comfortkeuze doe je door simpelweg aan jezelf te vragen: word ik hier beter van?

Is het antwoord nee, dan kan je bij jezelf nagaan welke keuze je dan kan maken om er een groeikeuze van te maken. Andere vragen die je over je mogelijke comfortkeuze kunt stellen is: lost dit de situatie op?

Je begrijpt, door jezelf de kritische vragen te stellen, kan je jezelf aanleren om je comfortkeuzes te herkennen en toch te gaan voor een groeikeuze. Door dit steeds vaker te doen (dit is natuurlijk ook stap uit je comfortzone ;-)) wordt het steeds makkelijker.

Probeer het maar!