Bucketlist ‘Dood ga ik toch wel’

Oké. Toegegeven. De titel van je bucketlist is misschien niet zo gezellig. Maar het is wel de waarheid. Want zeg nou zelf… Dood ga je toch wel. Een “gewone” bucketlist geeft je het idee dat je de dingen die er op staan ooit een keer – wanneer het zogenaamd wel uitkomt – uitvoert. En dat lieve lezers, is van de zotte. Want tegen de tijd dat je doodgaat is het hoogstwaarschijnlijk te laat. Of je gaat dood op de meest verschrikkelijke wijze waardoor je niet eens meer de dingen op je bucketlist kunt uitvoeren. Of je gaat plotseling dood waardoor je uberhaupt je bucketlist er niet eens meer bij kan pakken. Daar komt ook nog bij, op je sterfbed (zo blijkt uit onderzoek) heb je spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Goh… Didn’t see that one coming, hey? 

Nu doen

Daarom kan je beter NU – als in echt NU! – beginnen aan je bucketlist. Met de dingen die je ooit eens wilt doen. Maar wat is het verschil tussen een “gewone” bucketlist en een “dood ga ik toch wel” bucketlist? Het volgende!

Jouw mindset

Een gewone bucketlist heeft geen deadline. Iets wat je ooit gaat doen. Wat is dat ‘ooit’ voor jou? Ooit kan volgende week, volgende maand, volgend jaar zijn, of nou ja uhm… Ooit dus. Een ongedefineerde ‘ooit’ zorgt er voor dat je het niet daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Ik bedoel niet dat je een deadline gaat zetten op je Dood-ga-ik-toch-wel-bucketlist. Alsjeblieft niet zeg. Maar omdat je weet dat er een einde aan komt (creepy, I know), dat je alleen tijd hebt en tijd is niet voor niets tijdelijk, ga je anders naar je bucketlist kijken dan iets wat je “ooit” wilt uitvoeren.

Je gaat van dromen naar concrete plannen.

Acties

Dit brengt mij direct bij het volgende punt. Door anders naar je bucketlist te kijken (van ooit naar nu) ga je andere dingen noteren op je bucketlist. Wat dacht je van: op een motor door Amerika toeren? Supervet uiteraard! MAAR! Heb je al je motorrijbewijs? Als het antwoord nee is, dan ga je dus andere acties op je bucketlist zetten. Zoals: motorrijbewijs halen. Een actie in plaats van een droom!

Is het antwoord ja, ik heb een motorrijbewijs? Dan kan de volgende actie zijn, een reis naar Amerika plannen. Nu niet gaan denken: ja, maar daar heb ik geen geld voor. Bullshit. Daar heb je wel geld voor. Want je gaat dit plannen. Bij plannen hoort ook budgetteren. Easy as that. Doordat je anders naar je bucketlist kijkt, ga je er anders mee om.

Zo zal je zien dat je wél geld hebt voor de dingen die op je bucketlist staan. Misschien niet nu direct, maar je krijgt wel een steeds helder beeld hoe je deze punten kunt afvinken, door te plannen.

Alleen maar de dingen doen die jij écht leuk vindt

Houd op met lijstjes maken om lijstjes te maken! Vriendinnen van mij zijn naar Vietnam, Combadja en dat soort landen geweest. Leuk voor hen…. Maar mij trekt dat niet. Doe mij maar een wat meer Westerlijk ontwikkeld land met genoeg voorzieningen. Daar wil ik wel rondreizen. Bali daarentegen trekt mij wel. Het is natuurlijk makkelijk praten voor mij, omdat ik daar nog nooit ben geweest. Maar mijn punt is, ga geen dingen op je lijstje zetten omdat dat nu door zoveel mensen wordt gedaan.

Ik zet ook niet op mijn to do lijst ‘zwanger worden’ omdat de rest van mijn omgeving een zwangerschap oploopt alsof het een griepvirus is. 

Snap je?

Verander je bucketlist

Vroeger stond ik vier keer in de week in de kroeg. Als ik nu één avondje heb doorgehaald moet ik daar een hele week van bijkomen. Je wordt een dagje ouder, je levensstijl is anders, je vriendenkring krimpt of breidt zich uit. Oftewel jij verandert! Raad eens. Je bucketlist kan met je meeveranderen. Wat je vroeger heel graag wilde (bijvoorbeeld de nieuwste Barbie) wil je nu ook niet meer. Het is daarom oké om van je bucketlist af te wijken. Net zoals dat het oké is om van je doelen af te wijken.

Belangrijk wel: houd je bucketlist bij in bijvoorbeeld een app als Wunderlist.

Op je sterfbed spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan, voorkom je door anders naar je bucketlist te kijken, acties uit te voeren en alleen de dingen te doen die jij écht leuk vindt!