Daar istie dan! Mijn review van het boek ‘The Universe Has Your Back’ van Gabrielle Bernstein. Je kwam het boek al tegen in mijn favorieten van de eerste week van januari. Ik gaf mijzelf het boek cadeau voor kerst. Boeken lezen doe ik namelijk graag en als ik er wat van kan leren, doe ik dat nóg liever! Dit boek viel mij op omdat – slimme Bol.com – het boek mij aanraadde op basis van mijn vorige boeken. Waaronder You Are A Bad Ass van Jen Sincero maar ook Think and Grow Rich van Napoleon Hill.

Ik ben de laatste tijd nogal… eigenlijk gewoon best veel… bezig met mijzelf ontwikkelen. En dan niet alleen in de sportschool. Je kan namelijk jezelf altijd verbeteren, ook mentaal en daarmee dus je gedrag. Ik dacht dat dit boek mij daarbij ging helpen. Maar was dit terecht?

Het boek The Universe Has Your Back

Het boek is een dun boek. Scheelt weer. Er zijn namelijk nog meer boeken die ik wil lezen. Maar in het kader van ‘in het hier en nu leven’ ging ik er eens goed voor zitten. De reviews waren namelijk ontzettend lovend, dus ik had hoge verwachtingen. In de ochtend, avond en in het weekend nam ik mijn aantekeningen boekje mee naar een stil plekje, koos een matchende stift voor de aantekeningen (ja, zo’n nerd ben ik) en begon aan het boek.

Het begint met een persoonlijk verhaal van Gabrielle Bernstein. Zij kampte met drugs, een niet gezonde mindset en andere destructieve gewoontes. Ook vertelt ze over haar eerste ervaring met mediteren, hoe ze het weer heeft opgepakt nadat ze het heeft losgelaten. Hier kon ik mij aan identificeren. Goede gewoontes die je vroeger had en die je nu niet meer doet. Herkenbaar, right?

Beetje jammer dit…

Ik was positief over het begin van het boek. Maar toen ging ik verder lezen…

Op een gegeven moment gaat het wel veel over God. Ze gaf in het begin aan dat God en The Universe voor haar hetzelfde zijn en dat je het kan toepassen hoe jij dat wilt. Op zich niets mis mee, maar zo noemt ze The Holy Instant de manier om terug te keren naar jezelf en te leren vanuit liefde…

Ho eens even. 

Dat gaat mij wel een beetje te ver. Holy? Had het dan Instant Love genoemd. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Waar ik mij ook aan stoorde was het feit dat zogenaamd al haar vrienden hetzelfde als haar hadden meegemaakt. Het vertrouwen in The Universe heeft ervoor gezorgd dat zij een gelukkig leven leiden. Ik geloof daar zeker wel in. Alleen jammer hoe het als voorbeeld wordt gebruikt. “A good friend of mine…”. Oh serieus? Alweer?

Maar! Toch ook erg blij!

En wel om het volgende…

Het boek gaat je leren hoe je moet vertrouwen in The Universe. Niet met voorbeelden van (zogenaamde) vrienden of haar eigen verhaal. Ja, dat ook wel. Maar waar ik het meeste aan heb gehad zijn de duidelijke stappen en verwijzingen naar haar website. Daar vind je allerlei gratis freebies, zoals meditaties en online cursussen. Leuheuk!

Wat ik hier het leukst aan het boek vond, was de bruikbaarheid van de stappen.

Bijvoorbeeld deze stappen:

 1. Herken moeilijke situaties als een les en benoem wat het is: een les.
  Geef het beestje een naam.
 2. Accepteer dat je de moeilijke situatie niet kan ontlopen.
  Ontloop je het wel, dan komt op wat voor manier dan ook de les weer op je pad.
 3. Respecteer je eigen gevoelens.
  Stop deze niet weg, maar maakt de moeilijke situatie je verdrietig? Dat kan! Maakt het je boos? Dat kan ook. Sta jezelf toe gevoelens te hebben.
 4. Gebruik compassie.
  Voor jezelf, de ander, de situatie.
 5. Vertrouw het Universum.
  Altijd alles komt goed en is het nog niet goed, dan is het letterlijk en figuurlijk nog niet het einde.
 6. Verzorg je eigen kant van de straat.
  Wait. What? Dit betekent simpelweg dat je je kwetsbaar opstelt.
 7. Welkom het genezen.
  Dit was mij ook iets te zweverig…

Ondanks dat de laatste stap mij iets te ver ging (ik zie mijzelf al zitten in kleermakerszit, ogen gesloten en armen wijd open… yeah right), vind ik de stappen erg bruikbaar uit het boek. En dit is nog maar één voorbeeld. Ook hierbij geldt: plaats de stappen in de context die voor jou werken. Zoals bijvoorbeeld ‘stap 4 gebruik compassie’ kan je interpreteren als begrip opbrengen voor de ander. Om zo van de moeilijke situatie een makkelijke situatie te maken. Net zoals in ‘stap 7 welkom het genezen’ je ervoor kan kiezen om te leren van de moeilijke situatie, zodat de volgende keer het geen moeilijke situatie meer is.

Al met al

Ik vind het een heel leuk boek! Door sommige verhalen scan ik. Je herkent het vast wel. Het verhaal begint langdradig te worden, je merkt dat je gedachten afdwalen, dus je scant het stukje totdat je wel weer je aandacht erbij kunt hebben.

Toch is het een supertof boek. Je leert verschillende handvatten, richtlijnen en manieren om te leren vertrouwen op The Universe, waarbij Gabrielle wel eerlijk aangeeft: je moet zelf het werk uitvoeren! Ook staat het boek vol moet quotes, maar dan ook echt vol! Dit is mijn favoriet:

We are not responsible for what our eyes are seeing, we are responsible for how we percieve what we are seeing. 

Diepgaand wel, maar verdomd nog an toe… Wel heel erg logisch!

Het boek koop je via Bol.com voor nog geen tientje. Ik zeg doen!