Deventer 1250 jaar oud!

Leuheuk! Deventer bestaat 1250 jaar! Of in ieder geval… Dat wordt gezegd. Of het waar is vragen meerdere mensen zich af. Desalniettemin (schitterend woord hé?) is het een goede reden om de stad in te gaan en nieuwe lunchplekjes te ontdekken. Zo ging ik vorige week zaterdag met mede-vreetzakje naar De Noorman! Een zoals de naam doet vermoeden: een Scandinavische lunchroom!

Noorman: Scandinavisch lunchen

Noorman zit in de Grote Overstraat en valt zeker op! Het vachtje buiten, de hele uitstraling, de mix van hout en staal. Ook binnen herken je de Scandinavische stijl. Het is minimalistisch maar toch knus. De sfeer is dan ook gemoedelijk, de tafeltjes staan dicht op elkaar. Je kan plaatsnemen op de stoelen voor het raam, aan hogere stoelen of op de vide.

De kaart

We begonnen met een thee. Ik koos voor verse gemberthee waarbij je een heerlijk koekje en een partje sinaasappel krijgt. Naast thee hebben ze ook allerlei soorten koffie, sappen en smoothies.

Eerst vonden we het lastig kiezen. Er staan zoveel combinaties op de kaart! Je kan kiezen uit rogge-mout brood (wat ze zelf bakken), wit brood of Knäckebröd. Maar ook soep, tosti’s of taartjes! Bij binnenkomst hadden we de cheesecake en notenworteltaart al gespot. Die gaan we na de lunch proberen!

Bovenin zie je rogge-moutbrood met zalm en citroendille. Rechts onderin is wit brood met garnalen, mayonaise en ei. Links onderin is Zweedse kaas met vijgen en jam. Allemaal heel erg lekker! Je kan dus kiezen uit verschillende combinaties waarbij wordt aangegeven dat drie stuks als lunch wordt gezien. Daar betaal je €10,50 voor.

En het is heel erg lekker! Ik was heel erg blij met mijn keuze.

Daarna was het tijd voor een koffie en een taartje. We waren het al snel eens dat we de taart gingen delen. Allebei een ander stukje, maar beiden mogen we een hapje van ieders stukje.

Helaas…

… de worteltaart veel tegen. De taart ziet er erg lekker uit, maar was een beetje droog. Het laagje er bovenop was daarentegen wel heerlijk! Mijn mede-vreetzakje was het met mij eens maar wist mij te vertellen dat dit normaal niet zo was.

De cheesecake was wel heerlijk!

Al met al

Al met al is dit een waardevolle toevoeging aan de Deventerse horeca. Zeker één om vaker bij terug te komen, omdat ik ook nog niet alle combinaties op de kaart heb gehad, maar ook omdat de combinaties die ik al wel heb gehad heel erg bevallen!

Wat ik een groot pluspunt aan de Noorman vind is dat ze gebruik maken van andere lokale ondernemers!

Ga jij er eens een smorrebrodje proberen?