Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die je inspireert. Toen ik ging samenwerken met Els voor een aantal artikelen, werd ik al snel door haar geraakt. Ze weet waar zij het over heeft, motiveert anderen om het meeste uit zichzelf te halen, maar is ook een sportfanaat en meer dan alleen een ondernemer.

Ik maakte daarom maar al te graag ruimte voor een nieuwe Be Your Own Boss, waarin Els van Wax and Beauty vertelt over haar ondernemerschap, haar lessen en haar tips.

Veel leesplezier!

Be Your Own Boss #16


Els van Wax and Beauty

 

Wie ben jij?

Ik ben Els Tielbeke, eigenaar/ondernemer van Wax & Beauty

Wat voor bedrijf heb je?

Een waxstudio met 5 vestigingen in Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Enschede en Bathmen. Waxen is een moderne manier van ontharen die snel aan populariteit wint. Bij Wax & Beauty staat professionaliteit en hygiëne voorop. Wij waxen dames en heren van wenkbrauwen tot en met tenen. De meest voorkomende behandelingen zijn de Brazilian wax en de wenkbrauwen.

Wax & Beauty biedt twee labels voor dames en heren: Wax & Beauty, Professionals in waxen en Beauty Brows by Wax & Beauty. Een behandeling bij Wax & Beauty is een cadeautje voor jezelf.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?

Omdat ik een fijne manier van ontharen wil kunnen aanbieden. Daarnaast is een belangrijke motivatie dat ik een eigen formule wilde bedenken: zelf een concept bedenken en dat in de markt zetten, dat vind ik geweldig.

Van waar de naam?

We zijn begonnen als specialist in waxen en dat wilde ik duidelijk maken. Waxen was toen nog relatief nieuw, zeker in het oosten van het land. Door dit te verwerken in de bedrijfsnaam, weten mensen precies wat we doen.

Beauty is een breder begrip, daar koos ik voor zodat ik eventueel  meer diensten onder deze naam zou kunnen hangen. Dat is ook gebeurd, ik heb een eigen wenkbrauw label: Beauty Brows; een manier om wenkbrauwen te stylen die uniek is omdat we alle technieken gebruiken. We waxen niet alleen maar kunnen ook treaden en passen andere technieken toe.

Wat voor missie/visie heeft jouw bedrijf?

“We make you glad!“ Dat is natuurlijk een woordgrapje maar het is een mooie vertaling van mijn opdracht: mensen blij maken met een gladde zachte huid zonder haartjes en met mooie wenkbrauwen die bij je passen.  Daarom is ons motto: Een cadeautje voor jezelf.

Heb je getwijfeld?

Jazeker, het heeft echt wel een poos geduurd voordat ik de stap maakte naar het ondernemerschap. Ik had een leuke vast baan bij ROC Aventus met een prima inkomen en dat heb ik opgegeven. Je krijgt vooraf geen garantie dat het leuk is om  ondernemer te zijn en of  je succesvol zult zijn. Dit maakte dat ik twijfels had of ik het moest doen.

Wat ik wel zeker wist, is dat ik spijt zou krijgen als ik de kans om een eigen bedrijf te beginnen niet zou nemen. Dat maakte dat ik uiteindelijk de stap heb genomen.

Wat zijn jouw successen? Klein of groot.

Die vraag vind ik moeilijk te beantwoorden.  Bepaal je zelf of je succesvol bent of is dat aan een ander om dat te zeggen? Ik ben trots op mijn team en dat is het grootste succes denk ik.

Wat was een mislukking?

In het begin probeerde ik dingen erbij te doen. Artikelen verkopen die niets met waxen te maken hadden, een activiteit organiseren die niet bij de formule paste. Ik dacht dat het leuk zou zijn, maar klanten begrijpen het niet. Daardoor lukte het niet.

Welke eigenschappen van het ondernemerschap vind je het vervelendst?

Als het helemaal mis gaat, moet ik het zelf opknappen en dat is soms hard.

Welke eigenschappen van het ondernemerschap vind je het leukst?

Het leukste aan ondernemen vind ik het creëren van een bedrijf dat gewild is in de markt. Aanvoelen waar vraag naar is en daar met mijn diensten aan bijdragen. Dat is een uitdaging. De dingen die fout gaan, zijn helemaal op mijn conto en dingen die succesvol zijn ook.

Zijn er dingen die anders had willen doen?

Natuurlijk zijn er dingen die fout gaan, die je achteraf anders had willen doen. Een andere toon in een gesprek bijvoorbeeld, waardoor de boodschap beter was aangekomen of je bereikt wat je wilde bereiken. Wat Wax & Beauty betreft, heb ik nergens spijt van.

Wat is jouw tip voor beginnende ondernemers?

Als startende ondernemer moet je soms werkzaamheden doen die je niet leuk vindt. Dat hoort erbij. Iedereen doet dat. Zeur er niet over, gewoon doen. Wat ook een aanrader is; ga bij een netwerk. Ik ga wekelijks naar een ontbijtnetwerk van een groep ondernemers uit Deventer en omgeving. Daar ontmoet ik mensen met dezelfde vragen en problemen en die ambassadeur willen zijn voor mijn bedrijf.  Dat schept een band en het is erg gezellig. Bovendien leer ik veel van de wat zij te vertellen hebben.

Allysia.nl zou Allysia.nl niet zijn zonder een aantal vragen over sport en voeding. Bij deze! 

Doe je aan sport?

Ik sport heel graag. Zonder sport ben ik niet gelukkig. Of ik word gelukkig van sport. Of allebei! Ik speel handbal, doe yoga, zwem (buiten) en probeer door 2 x 20  minuten fitness mijn spiermassa op niveau te houden. Verder wandel ik graag en ga ik 1 keer in de week op de fiets naar mijn werk. Sporten is in de loop der jaren meer en meer bewegen geworden. Het is een onderdeel van het dagelijks leven; als ik op de fiets naar het werk ben geweest, hoef ik niet meer naar de sportschool. Datzelfde geldt voor een dag in de tuin werken.

 Vindt je het belangrijk om met voeding/gezondheid bezig te zijn?

In mijn beleving ben ik mijn hele leven bezig geweest met gezond leven. Maar het lijkt soms alsof dat nu niet meer zo is omdat ik links en rechts ingehaald wordt door mensen die veel extremer gezonder leven. Ten opzichte van deze mensen lijk ik niet zoveel bezig te zijn met gezond leven.

Bovendien houd ik heel erg van minder gezonde dingen zoals lekkere wijn, een flesje bier na een dagje in de tuin te hebben gewerkt. Ik ben absoluut een lekkerbek! Ik vind alles lekker en eet graag. Om dat in balans te brengen beweeg ik veel en eet ik daarnaast gezond.

In hoeverre draagt dit bij aan jouw ondernemerschap denk je?

Sporten en bewegen maken dat ik goed in mijn vel zit, dat ik energie heb. Deze energie kan ik goed gebruiken in mijn ondernemerschap.

Wat is je favoriete recept en wil je die met ons delen?

Recepten komen en gaan.  Dan is de één mijn favoriet en dan weer een ander. De laatste tijd maak ik vaak Turkse linzensoep van oranje linzen.  Die bereid ik op zaterdag en daar doen we dan het hele weekend mee.

Inmiddels doe ik dat op mijn eigen manier; ik wissel de smaakmakende ingrediënten af.  Maar het begon met dit recept: (van www.kookjij.nl)

Bereiding

 1. Breng het water (kippenbouillon) aan de kook.
 2. Was de linzen in een zeef met koud water en voeg ze in de pan toe.
 3. Schil de wortel en ui en aardappel en snijd ze in stukken en doe ze in de pan.
 4. Doe er 2 grote eetlepels tomatenpuree erbij.
 5. Roer alles goed door en breng het aan de kook.
 6. Sluit de deksel en kook het gaar, wel af en toe doorroeren.
 7. Als het goed gaar is met een staafmixer pureren,of schep alles in een zeef en pureer het door de zeef.
 8. Met een grote lepel overscheppen in een andere pan.
 9. Daarna doe je 2 eetlepels boter in een pannetje en smelt het.
 10. Voeg er de eetlepel gedroogde munt aan toe en laat het 1 minuut zachtjes mee koken.
 11. Daarna giet je het bij de soep en roert het geheel goed door.
 12. Doe er wat zwarte peper naar smaak bij.

In plaats van gedroogde munt gebruik ik ook wel djinten of  vers korianderblad achteraf. De wortel wordt wel eens afgewisseld met punt paprika. Ik eet er graag vers brood met roomboter bij en dolma’s.

Thanks voor het leuke interview Els!

Ik heb je al eens eerder verteld over Els en Wax and Beauty. Zo vertelde ik over mijn ervaring als mietje om een Full Brazilian Wax te ondergaan, maar ook haar speciale methode Beauty Brows!

Zie hier de huidige aanbiedingen van Wax and Beauty!