Ik wilde al een flinke tijd hier een artikel over schrijven. Maar vond dit eigenlijk een tikje awkward. Want tsja, het gaat wel om anticonceptie. En dus over seks. En dus over mijn lijf en alles wat daarbij komt kijken. Het is persoonlijk en intiem. Maar ik merkte – niet alleen aan mijzelf – dat er zoveel vragen zijn rondom anticonceptie, dat ik dacht… Fuck it. Ik gooi het artikel gewoon online.

Ik vroeg mij namelijk af… Moet ik stoppen met de prikpil?

Er bestaat een anticonceptie-pil voor mannen. Maar die willen “ze” niet op de markt brengen vanwege mogelijke bijwerkingen. Lees: depressiviteit en een verlaagd libido. Raad eens wat voor bijwerkingen de anticonceptie-pil heeft voor vrouwen? Juist. Die ja!

Daarnaast hoorde ik ook steeds meer van vriendinnen dat zij stoppen met anticonceptie. Niet vanwege een kinderwens, maar vanwege hun emoties en om meer in contact met hun lijf. Sinds dat ze gestopt zijn ervaren zij hun emoties veel beter en leren zij hun lijf weer kennen.

Het geeft je iets om over na te denken, toch?

Maar moet ik stoppen met mijn anti-conceptie,  de prikpil? Moeten is een groot woord. Maar sinds ik mijn mental breakdown als iets positiefs heb leren ervaren, wil ik graag nóg meer naar mijn eigen lijf luisteren. Dat gaat steeds beter. Maar al ruim 6 jaar niet meer ongesteld zijn doordat ik hormonen in mijn lijf spuit, dat helpt natuurlijk niet mee.

Maar hoe besluit je, na een ellendige geschiedenis van kotsen van de menstruatiepijn, dat je weer ongesteld wilt worden? Ik ging op onderzoek uit.

En ik heb mijn keuze gemaakt

In de Facebook-groep Ambitieuze Meisjes stelde ik de vraag: gebruiken jullie anticonceptie? Zo ja welke en waarom? Ik schrok mij kapot toen ik meer dan 200 reacties kreeg en 5 privé-berichtjes ontving. Van onbekende vrouwen! Goh… Het speelt dus niet alleen bij mij en mijn directe omgeving, maar eigenlijk nationaal.

Het ging van positieve reacties over bijvoorbeeld een nuvaring, een koperspiraal, de prikpil tot de meest stuipen-op-het-lijf-jagende verhalen. I kid you not.

Maar ik heb mijn keuze gemaakt…

Ik ga stoppen met de prikpil

De prikpil wordt eens per drie maanden toegediend in je bil of arm. Je bent dan (na het eerste half jaar) drie maanden beschermd tegen zwangerschap. Dan krijg je opnieuw een prikje en ben je weer voor drie maanden beschermd. Bij de meeste vrouwen blijft ook het menstrueren uit. Voor mij was dat toen een ontzettend groot voordeel. Ik heb de afgelopen zes jaar dan ook genoten van een menstruatievrij leven!

Update 25 september 2017:

Mijn huisarts vertelde mij – op 19-jarige leeftijd – dat je na een half jaar de prikpil gebruiken beschermd bent. In diezelfde Facebook-groep Ambitieuze Meisjes kreeg ik als reactie dat je na één maand beschermd bent. Wie weet is dat inderdaad nu na 1 maand. Of nam mijn huisarts het zekere voor het onzekere. Daarom: doe je research, dames!

Zo kwam ik er achter dat in de ergste gevallen het drie jaar kan duren voordat die rotzooi van de prikpil weer uit je lijf is. Dat is voor mij één van de redenen, naast dat ik meer in contact wil komen met mijn lijf, om te stoppen met de prikpil. Het is niet zo – hold your horses mom – dat we nadenken over kinderen. Maar mocht het zover komen, dan wil ik dat mijn lijf er klaar voor is.

Toch wil ik wel een vorm van anticonceptie gebruiken. Daarom ga ik de aankomende periode de Cerazette pil proberen. Deze heeft maar 1 hormoon en wordt door het grote deel van de gebruikers als minder heftig ervaren qua bijwerkingen. Hetzelfde geldt ook voor je cyclus. Je krijgt je natuurlijke cyclus terug – waar ik dus eigenlijk doodsbang voor ben – maar die is minder heftig.

Zeggen ze…

Je moet het “gewoon” proberen

Dat ik niet meer ongesteld werd door de prikpil, hoeft niet te betekenen dat jij dat ook niet meer wordt. Dat de Cerazette als minder heftig wordt ervaren door de meeste gebruikers, hoeft niet te betekenen dat dat ook zo voor mij is. Het is dan ook een kwestie van proberen. Hoe klote dat ook is. Want niets is zo erg als een maand lang ongesteld zijn, of zo’n erge buikpijn hebben dat je niet rechtop kan staan. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Ik vind het ontzettend spannend. Eng zelfs. Hoe gaat mijn lijf reageren op de overstap van prikpil naar Cerazette? Hoe gaat mijn lijf reageren op 1 hormoon? Hoe wordt mijn cyclus?

Allemaal vragen, die ik alleen kan beantwoorden door het gewoonweg te proberen.

Ik ga jullie op de hoogte houden…