Ook in deze Be Your Own Boss een bekende via TEDxSaxion! Dit keer Marieke. Marieke is ook degene die mij uitnodigede voor het netwerkontbbijt van BNI. Hoogste tijd dus om ook haar een plekje te gunnen! Bij deze: Marieke van Zorra Libra!

Be Your Own Boss #14

Marieke van Zorra Libre

Wie ben jij?

Hi, aangenaam. Mijn naam is Marieke en mijn bedrijf heet Zorra Libre. Daarmee kun je mij inhuren als stemacteur en project- of eventmanager. Ik ben getrouwd met Dolf, ook ondernemer. We houden ons graag bezig 😉

Wat voor bedrijf heb je?

Ik heb een opstartend bedrijf. Super leuk is het. In 2015 ben ik ermee begonnen. Toen nog onder een andere naam en met een heel ander idee. Ik had een groot netwerk en zag het mezelf wel doen, eigen opdrachten binnen halen. Maar al snel realieerde ik me dat ik wel veel mensen ken, maar dat dit geen decision makers waren of startende ondernemers zoals ik. Niet de mensen die mij opdrachten zouden verstrekken dus. Projecten op vrijwillige basis waren er genoeg….

In de loop van de tijd ben ik er beter achter gekomen wat ik wil en wat realistisch is. Ik maak een betere afweging wat ik weggeef en waar ik geld voor vraag. Met Zorra Libre kun je me inhuren als stemacteur. Voor het inspreken van bedrijfsfilmpjes, de voicemail of reclames bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik project- en eventmanager. Wat er ook geregeld moet worden, ik zorg dat het voor elkaar komt.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?

Dat was helemaal geen goed doordachte zet eigenlijk. Ik had een baan waar ik helemaal niet meer op mijn plek zat. Ik nam ontslag en draaide mee in een tijdelijk project. Toen dat voorbij was had ik een extra lange zomervakantie. Heerlijk, maar stilzitten kan ik niet zo goed. Ik heb met erg veel mensen gepraat, workshops gevolgd en op zoek naar het antwoord op de vraag “wat maakt mij nu echt gelukkig?”. Een baas is het in ieder geval niet dacht ik toen, dus ben ik naar de KVK gegaan. Dolf was toen al ondernemer, dus ik dacht dat ik redelijk wist waar ik aan begon.
Een slechte reden om voor jezelf te beginnen (je kan het maar beter zelf zeggen haha). Het sterkt je niet in je succes.

Gelukkig is het voor mij niet de reden waarom ik doorga met mijn eigen bedrijf. Dat is toch echt de plezier van de opdrachten die het me geeft. De mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.

Van waar de naam?

Ik wilde een naam die niets zei. Die niet gelinkt kon worden aan mijn dienstverlening. Want als je dat doet, is verandering moeilijk door te voeren. Ik heb weken van alles opgeschreven en weer doorgestreept, tot ineens Zorra Libre op het lijstje stond. Het is een Spaanse naam. Vrij vertaald is het ‘de vrije vos’. Mijn eigen naam is van der Vossen. De vos is dus mijn achtergrond en staat, voor mij althans, voor kracht en trots. Mijn eigen bedrijf geeft mij de vrijheid om te doen wat en te worden wie ik wil. Met mijn naam en logo wil ik vrolijkheid uitstralen.

Wat voor missie/visie heeft jouw bedrijf?

Dat zit eigenlijk in de uitleg van de naam verweven. Ik wil opdrachten doen waar ik lol aan heb of waar ik veel van zal leren. Die luxe kan ik mij permitteren omdat ik naast mijn bedrijf, ook gewoon in loondienst ben. Hoewel ik er hard aan werk, ben ik van het succes niet afhankelijk. Wel zo fijn, als je allebei onderneemt. Een bewuste keuze dus.

Als mens help ik anderen graag. Ik ben er goed in om de zaken voor elkaar te krijgen. Die kracht zal ik blijven inzetten in mijn bedrijf. Dat zal niet veranderen als ik fulltime onderneem. Dat is wel mijn doel.

Heb je getwijfeld?

Elke dag haha! Niet zozeer over welke kant ik op wil, dat is duidelijk. Maar wel over de financiële kant, de zekerheid die je opgeeft, wat betekent deze beslissing over 5 jaar, dat soort zaken. Ik spring graag in het diepe, maar wil eerst gecheckt hebben of het veilig is.

Wat zijn jouw successen? Klein of groot.

Mijn grootste succes is dat ik de knoop doorgehakt heb om stemacteur te worden. Daar ben ik nog steeds trots op.
Het was iets dat al jaren in mijn hoofd zat, maar wat ik nog niet op waarde schatte. In mijn zoektocht naar de dingen die mij gelukkig maken kwam hij telkens weer naar boven. Toen ik er meer over ging lezen zag ik dat het een hele grote markt was, dat er ook zakelijk potentie in zit, dat er opleidingen te volgen waren. Toen ben ik er 100% voor gegaan!

Wat was een mislukking?

De start van mijn bedrijf. Met mijn ogen dicht ergens aan beginnen en er dan na 3 maanden achter komen dat je idee redelijk kansloos is haha. Veel mensen denken er te licht over. Vooral als je net begint als ondernemer. Het is belangrijk respect voor jezelf te hebben, jezelf serieus te nemen. En daar hoort ook een fatsoenlijk salaris bij. Als je netto onder de €1.500,- per maand zit kun je als HBO’er beter in loondienst gaan. Ik weet dat geld niet heilig is, zo bedoel ik het ook niet. Maar je hebt vaak nog een heel leven voor je en daar is (jammer genoeg) ook financiële zekerheid en groei bij nodig.

Welke eigenschappen van het ondernemerschap vind je het vervelendst?

Je moet er een beste bult zelfvertrouwen voor hebben! Stel je voor: je zit eindelijk bij die potentiële opdrachtgever aan tafel waar je al zo lang naar uitkijkt. Het is je droom om dit project te mogen draaien. En dan moet je hem gaan vertellen wat je er voor wilt verdienen. Dat is best eng haha. Je moet jouw bedrijf altijd 100% inzet geven, er vol voor gaan. En dat is leuk, maar soms ook moeilijk.

Welke eigenschappen van het ondernemerschap vind je het leukst?

De samenwerking die je hebt met anderen, het netwerken. Jezelf mogen zijn. En de zoektocht naar wat dat dan precies is haha.

Zijn er dingen die anders had willen doen?

Eigenlijk niet. Zorra Libre is nog in ontwikkeling en dat zal hopelijk altijd zo blijven. Want de opdrachten die ik nu leuk en uitdagend vind, zijn dat over 5 jaar misschien niet meer. Dus als er dingen zijn die ik graag anders zou willen, pas ik het direct aan.

Wat is jouw tip voor beginnende ondernemers?

DOEN! En geloof mij, dat is moeilijker dan het lijkt 😉 Vaak ben je te streng voor jezelf. Dus geef jezelf de credits en respect die anderen je geven. Dat doen ze niet voor niets.

Allysia.nl zou Allysia.nl niet zijn zonder een aantal vragen over sport en voeding. Bij deze! 

Doe je aan sport?

Ja, ik ga naar sportschool. Het is afhankelijk van de drukte. Mijn doel ligt op 3x per week, maar om eerlijk te zijn vind ik 2x sporten al een flinke uitdaging met mijn agenda.

 Vindt je het belangrijk om met voeding/gezondheid bezig te zijn?

Naar de sportschool ga ik pas een half jaar, met voeding ben ik al zo’n anderhalf jaar bewuster aan de slag. Ik ben er erg blij mee! Ik merk dat mijn lijf er positief op reageert, voel mij sterker dan daarvoor.

In hoeverre draagt dit bij aan jouw ondernemerschap denk je?

Aan mijn kwaliteiten als ondernemer draagt het niets bij denk ik. Het is logisch dat als je goed in je vel zit, je ook meer energie hebt. Aangezien ik veel  tegelijk in de lucht houd heb ik dat wel nodig 🙂

Wat is je favoriete recept en wil je die met ons delen?

Oei, dat is een moeilijke! Eigenlijk alles dat Dolf voor me kookt haha. Hij is kok en ik ben verschrikkelijk in de keuken.
Laatst heb ik wel een gevulde zoete aardappel gemaakt. Heerlijk en kan niet mislukken.
Je wikkelt de zoete aardappel (1 per persoon) in zilverfolie, hij gaat zo’n 45 minuten in de oven op 180 graden. De basis voor de vulling is zachte geitenkaas (in zo’n piramidebakje is het makkelijkst) en daar kun je van alles bij doen: lente ui, mais, paprika, gebakken champignons. Dat wat er nog in de koelkast ligt. Beetje peper en zout erdoor en klaar! Salade erbij serveren en de maaltijd is extra gezond.

Je kan ook een Zuid Amerikaanse variant maken met zure room in plaats van geitenkaas. Is het gelijk ook wat minder vet haha.

Thanks Marieke!  Wil jij nou ook in Be Your Own Boss? Neem dan contact met mij op!

Facebook

 

Website