applewatchfitbit

Ik kreeg in eens weer de kolder in de kop. Ik moest een Apple Watch hebben. Gelukkig was een vriendinnetje zo lief om haar Apple Watch uit te lenen zodat ik kon testen of ik het echt het geld waard vond. Ik wilde eerst zeker weten dat ik het geld waard vond. Zo niet, dan kocht ik een Fitbit Charge 2 om die te testen.

Apple Watch versus Fitbit Charge 2

Apple Watch

applewatchallysianl-2

Voordat ik je vertel wat de verschillen zijn tussen beiden – en die zijn er nogal – zal ik je eerst vertellen waarom ik een Apple Watch wilde. Ik wil bij kunnen houden hoeven kcal ik heb verbrand, ik wil mijn water inname bij kunnen houden, hoe ik slaap wil ik weten. Ja, ik wil heel veel weten. En af en toe een melding van mijn telefoon vind ik ook wel zo prettig.

Ik testte de Apple Watch serie 1. Met een roségoude aluminiumbehuizing. Het bandje had een lavendelkleur en oh oh oh, wat vond ik het mooi staan om mijn pols. Je merkt ook direct dat het Apple is (Apple fan hier, hallo!) want het design is schitterend, het beeldscherm is top en als je er even mee speelt weet je ook al hoe het werkt.

Maar dan komt de heibel. Ik vind het een schitterend apparaat, maar ook een ontzettend opdringerig apparaat. Alle, maar dan ook alle meldingen komen binnen. En ja, dan kan je zeggen “dat kan je uitzetten” maar het zijn wel opties wat het apparaat onder andere zo duur maakt.

Daarnaast moet je de apps die je op de Apple Watch wilt gebruiken, alle apps downloaden. Een iPhone met maar 16GB is al snel vol, wil je die ook nog koppelen met een Apple Watch en meerdere apps erop bedienen, dan raakt je toestel nog sneller vol. Slim weer Apple. Slim.

applewatchallysianl-1

Ik wilde een Apple Watch om mijn activiteiten te tracken. Tijdens het fietsen in de ochtend zette ik hem aan, tijdens het wandelen in de middag opnieuw. Toen ik in de avond ging trainen, zette ik het tracken weer aan. Toen ik na het trainen naar huis fietste, was het apparaatje al leeg. Dat betekent dat een Apple Watch die actief wordt gebruikt voor het tracken, al naar drie uur tracken al met al en een dag op stand-by gebruiken, leeg is. Een ontzettende nadeel.

Alleen al op basis van deze eigenschappen: opdringerig en snel leeg voor een activity tracker, besloot ik geen Apple Watch te kopen. Misschien wat kort door de bocht, want een Apple Watch is natuurlijk niet per definitie een activity tracker. Maar het testen maakte mijn keuze wel een stuk makkelijker.

De Apple Watch die ik testte was de Apple Watch Sport (serie 1). Te koop via onder andere A-mac.

Fitbit Charge 2

Oké. Duidelijk. Ik weet wat ik minimaal verwacht van een activity tracker. Dus waarom zou ik dan ook niet een activity tracker kopen? In plaats van een uitgebreide Apple Watch? Zodoende ging ik op onderzoek uit. Ik zocht naar onder andere hartslagmeter, stille wekker, een beeldscherm en verschillende activiteiten kunnen meten. Al snel kwam ik bij Fitbit uit. Fitbit maakt meerdere soorten activity trackers en mijn oog viel op de Fitbit Charge 2. Een horloge waar je ook nog verschillende bandjes voor kan halen.

applewatchallysianl-3

De Fitbit is – eerlijk toegegeven – minder mooi dan de Apple Watch. Gelukkig is dat een kwestie van mening en smaak. De Fitbit mag dan volgens mij niet zo mooi zijn, deze is mooi genoeg om dagelijks te dragen. De horloge zit prettig, zowel tijdens het sporten als gewoon tijdens het dragen. En het allermakkelijkst? Je hebt maar 1 app nodig.

In deze app kan je jouw doelen instellen. Zoals een stille wekker, hoeveel water je moet drinken, je workout, je aantal stappen per dag. Het is echt een soort trainingsmaatje om je pols. Daarnaast geeft de Fitbit je zowel om je horloge als je mail meldingen dat je het goed hebt gedaan. Op onderstaande afbeelding zie je mijn resultaten van 20 februari tot en met 26 februari. Vergis je er niet in hoeveel kcal je verbrandt. Dit zijn de kcal inclusief rust. Na een nachtje slapen heb ik zo’n 400 kcal verbrand. Dat betekent niet dat ik 400 kcal extra kan eten. In ieder geval… Niet in deze periode. Je kan ook vriendjes worden op Fitbit om vrienden te verslaan. Ik ben daar niet zo’n voorstander van, ik doe dit voor mezelf. Leuk om anderen te motiveren, maar ik doe dit toch echt voor mezelf.

applewatchallysianl-23

Ik gebruik lang niet alle functies van de Fitbit. Zoals de exercise challenges. Met bijna 7 trainingsdagen per week, vind ik dat ik genoeg train. Daarnaast gebruik ik de trainingsschema’s die ik van de sportschool krijg. Wel net zo makkelijk. Al met al ben ik heel tevreden met de Fitbit. Een aantal functies zijn echte voordelen!

Fitbit Charge 2 voordelen

Stille wekker

Ik heb de nare gewoonte om heel vaak en heel veel te snoozen. Tot grote ergernis van vriendlief. De Fitbit bevat een stille wekker, oftewel een trilfunctie in de horloge als je wekker af gaat. Ik word er ook daadwerkelijk wakker van. Niet geirriteerd door een hels geluid. Geen licht. Maar alleen een apparaatje om mijn pols dat mij zachtjes wakker maakt. Vriendlief ook weer blij.

Automatische herkenning van activiteit

De Fitbit Charge 2 herkent automatisch na 15 minuten welke activiteit je aan het uitvoeren bent. Of dat nou sporten, fietsen of wandelen is. De Fitbit gaat trillen, feliciteert je met de activiteit en houdt dit vervolgens bij. Je kan het terugzien in de applicatie (zoals bovenstaand dashboard maar dan per dag) wat je uiteindelijke resultaat is van de training. Ideaal! Bij de Apple Watch kan je alleen een activiteit aanzetten, niet zozeer een specifieke workout zoals dat wel bij de Fitbit kan, zoals: lopen, rennen, fietsen, fitness, gewone workout, interval training.

Bediening via de horloge en 1 app

Dat je op de Apple Watch meerdere apps moet downloaden voordat je deze op de watch kan gebruiken, vond ik een heel groot nadeel. Daarna wil je de app ook gebruiken op de watch. Dat werkt lang niet zo makkelijk als je van Apple zou verwachten. Al snel had ik er genoeg van en pakte ik toch maar mijn iPhone bij. De Fitbit daarentegen gebruikt 1 app die automatisch synchroniseert met jouw horloge na het openen van de app. LET OP: je moet het wel synchroniseren, anders gaat je data verloren. Dat kan voor sommigen een nadeel zijn. Het bedienen van deze functies – oftewel een activiteit tracken – kan simpel via je horloge.

Mocht je toch niet genoeg hebben aan de Fitbit app, dan kan je ook de app koppelen met My Fitness Pal. Zelf gebruik ik al jaren Fatsecret die ontzettend goed bevalt, mijn eten tracken doe ik dus niet met de Fitbit. Daarnaast gebruik ik ook een voedingsschema. Ik track alleen mijn voeding in het weekend, als ik van mijn schema afwijk.

Oftewel: simpele bediening via het horloge en maar 1 app nodig voor alle data. Ideaal als je het aan mij vraagt!

Batterijduur

Ging de Apple Watch nog geen 24 uur mee, de Fitbit is een stuk sterker. Natuurlijk is deze ook stuk minder geavanceerd, waardoor er ook minder van de batterij wordt gevraagd. Ik doe ongeveer 4 dagen met de Fitbit, daarna moet het apparaatje 2 uur aan de oplader en hij kan weer vier dagen mee.

Grappig feitje: de horloge zegt nomnomnom nadat ‘ie is opgeladen. Haha!

Mijn keuze 

applewatchallysianl-4

Het komt vast niet meer als een verrassing maar ik heb gekozen voor de Fitbit. Het doet wat ik verwacht, wat ik wil gebruiken en kan zelfs nog iets meer. Ja, het is een leuk speeltje en meer ook eigenlijk niet. Maar wel een héél erg leuk speeltje. En dat voor €180,- via onder andere Bol.com, denk ik dat ik heel lang heel veel plezier hiervan ga hebben. Ik kan alleen nog niet kiezen wat voor nieuwe armband ik erbij zal nemen. Dilemma’s. Dilemma’s.

Liefs, Allysia 4 klein