Nieuw op Allysia.nl: Be Your Own Boss! Eens in de zoveel tijd geef ik mede-girlbosses en mede-manbosses een plekje op deze site om hun verhaal te delen als het om ondernemen gaat. Vandaag de beurt aan Danielle van DNL Foto!

Be Your Own Boss #2

Danielle van DNL Foto

dnlfotobyob-1

Wie ben jij?

Het gezicht achter DNL Foto ben ik, Danielle Voskamp 27 jaar, getrouwd, trotse moeder van een dochter van bijna 2 jaar en een tweede meisje op komst. In het dagelijks leven werk ik parttime als maatschappelijk werker in Den Haag. Daarnaast werk ik als freelance fotograaf onder de naam DNL Foto.

Wat voor bedrijf heb je?

Sinds januari 2016 sta ik ingeschreven bij de kamer van koophandel met mijn eigen fotobedrijf DNL Foto. Hierbij richt ik mij op portret en bedrijfsfotografie. Omdat ik ook graag wat tijd over houd voor mijn gezin neem ik een beperkt aantal opdrachten aan. Het mooie hiervan is dat ik de opdrachten die mij het meeste aanspreken kan aannemen met als doel mooie foto’s af te leveren. Het hebben van mooie foto’s is zo waardevol. Dat merk ik pas goed nu ik zelf moeder ben. Mensen veranderen door de tijd heen, en achter elke foto gaat een persoonlijk verhaal schuil. Het is mooi wanneer je dit op bijzondere momenten kan terugkijken en ‘opnieuw beleeft’.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?

Het hebben van een eigen bedrijf geeft veel vrijheid omdat je eigen baas bent. Doordat ik steeds meer opdrachten kreeg wilde ik mijzelf wat professioneler in de markt brengen. Wanneer je een eigen bedrijf hebt weten mensen je sneller te vinden en kun je ook veel beter reclame maken. Het plezier en de passie voor fotografie gaven hierbij de doorslag om het een stuk serieuzer aan te pakken, en hier hoorde een eigen bedrijfsnaam bij.

Van waar de naam?

Ik heb best wel even de tijd genomen om een naam te bedenken. Ik wilde iets wat bij mij paste maar wat kort en krachtig was. Verschillende mensen gaven verschillende opties waarna ik bij de naam DNL Foto uit kwam. DNL is afgeleid van mijn voornaam, en Foto leek mij een logische toevoeging zodat het gelijk duidelijk is dat het om een fotobedrijf gaat.

Wat voor missie/visie heeft jouw bedrijf?

Het idee voor het starten van DNL foto is ontstaan tijdens mijn werkperiode als maatschappelijk werker (en later als psycholoog). Tijdens deze periode kwam ik in contact met veel verschillende mensen en ook met de maatschappij en de hieruit voortvloeiende druk die er op mensen wordt gezet.

Elke persoon is uniek zowel in karakter als uiterlijk. In het dagelijks leven wordt hier maar weinig bij stil gestaan. Dit komt deels doordat de maatschappij veel eisen stelt en presteren op de voorgrond staat. Dit kan het gevoel geven dat je als mens moet presteren en er veel van je verwacht wordt. Ik geloof dat iedereen een kracht in zich heeft. Door een persoon vast te leggen op een foto kun je deze kracht ontdekken en hierbij stilstaan. Hoe vaak hoor je niet dat iemand niet ‘fotogeniek’ is. Ik denk dat dit voor een groot deel komt door de maatschappij waarin we leven waarin alles snel moet zonder dat er stilgestaan wordt wat de kracht van de persoon is. Middels DNL foto wil ik de kracht van de persoon vastleggen middels een pakkende foto.

De kracht van de mens en een bedrijf vastleggen op een foto is dan ook mijn missie!

dnlfotobyob

Heb je getwijfeld?

Nee eigenlijk niet, wanneer ik iets in mijn hoofd heb dan is de beslissing snel gemaakt.

Wat zijn jouw successen? Klein of groot.

dnlfotobyob-3

In 2016 heb ik in samenwerking met een hotel foto’s gemaakt voor de fotoserie Down beauties waarbij ik kinderen met het Syndroom van Down in een kinderkleding merk fotografeerde. Het was leuk om te zien dat hier erg enthousiast op gereageerd werd. Zo mocht ik een aantal dagen gratis een kamer in het hotel gebruiken en mocht elk modelletje een setje kleding houden.

Verder heb ik een aantal foto’s geëxposeerd in twee galleries. Ook hier kwamen veel enthousiaste reacties op wat voor veel publiciteit zorgde.

Het fotograferen op de bruiloft van een vriendin in 2015 vond ik een van de meest bijzondere momenten om vast te leggen. Sowieso is het mooi om een bruiloft mee te maken, maar dit waren foto’s met zoveel herinnering en waarde! Dat besefte ik mij ook op het moment dat ik die dag fotografeerde wat een extra drive gaf om iets moois af te leveren.

dnlfotobyob-2

Wat was een mislukking?

Het bijhouden van mijn administratie en het doen van aangifte bij de belastingdienst. Dit heb ik dan ook snel uitbesteed aan mijn man die daar gelukkig heel veel verstand van heeft!

Welke eigenschappen van het ondernemerschap vindt je het vervelendst?

Als ondernemer moet je actief bezig zijn met de markt, het bijhouden van de trends en een scherp aanbod blijven bieden. Bij het hebben van een eigen bedrijf komt veel meer kijken dan alleen maar foto’s maken en bewerken. Neem bijvoorbeeld het netwerken, dit vind ik niet het leukste onderdeel van het ondernemerschap. Maar het is wel een noodzakelijk onderdeel om je bedrijf te promoten en bekendheid te vergaren. Soms voelt het wel als een spelletje wat je aan het spelen bent, een beetje onnatuurlijk jezelf verkopen. Hierin probeer ik altijd zoveel mogelijk mijzelf te blijven, ‘what you see is wat you get’.

Welke eigenschappen van het ondernemerschap vindt je het leukst?

Het laten zien van mijn werk, het deelnemen aan activiteiten of evenementen en het bijhouden van mijn kennis vind ik de leukste kanten van het ondernemerschap. Dit omdat dit de meeste aansluiting heeft bij waar het allemaal om draait voor mij; ‘mooie foto’s schieten’.

De vrijheid die ik hierin heb in het bedenken van eigen projecten en het kunnen kiezen welke opdracht ik wel of niet aanneem maken dat ik mijn creativiteit goed tot uiting kan brengen. Zo ben ik momenteel bezig met een fotoserie ‘moeder en dochter liefde’ waarbij ik meisjes met het Syndroom van Down en hun moeders fotografeer. Zo’n idee komt opeens op waarna ik bedenk hoe ik dat ga uitwerken. Het is dus mijn eigen idee waar ik uiting aan kan geven. Het samenwerken met andere bedrijven die hieraan hun medewerking verlenen vind ik erg leuk!

Zijn er dingen die anders had willen doen?

Toen ik DNL Foto ging inschrijven bij de Kamer van Koophandel wist ik nagenoeg niets over het ondernemerschap. Hoe bouw je een klantenkring verder op en wat komt er allemaal kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Achteraf denk ik dat het goed was geweest om mijzelf hierin wat meer in te lezen. Dan was ik wat beter voorbereid geweest en had ik bijvoorbeeld een businessplan kunnen schrijven. Aan de andere kant, dit had mij er niet van weerhouden om mijn eigen bedrijf te starten. Met gewoon je ding doen en dingen gedurende de tijd ontdekken kom je er ook wel.

Wat is jouw tip voor beginnende ondernemers?

1. Verzamel mensen om je heen die al een eigen bedrijf hebben, je kunt veel van ze leren! Bied een duidelijk product aan en verdiep je in de klant. Hoe jij jezelf neerzet en presenteert is erg belangrijk in het krijgen van vervolg opdrachten.

2. Geloof in je eigen concept en zorg ervoor dat je middels social media en het netwerken bekend wordt in het wereldje waar jij je op richt.

3. Zorg ervoor dat je, je creativiteit kwijt kan in je eigen bedrijf. Het is erg belangrijk dat je plezier blijft houden in het ondernemerschap! Door iets van jezelf in het bedrijf te leggen kun je iets moois neerzetten, anders kun je net zo goed in loondienst gaan. Dus; probeer buiten de kaders te denken en doe eens iets geks!

dnlfotobyob-1

Allysia.nl zou niet Allysia.nl zijn als we niet een paar fitness gerelateerde vragen stellen. Bij deze!

Doe je aan sport?

Ja, minimaal 1 keer per week ga ik zwemmen.

 Vind je het belangrijk om met voeding/gezondheid bezig te zijn?

Ik let op wat ik eet en de vitamines die ik binnen krijg maar volg nooit een dieet. Vanwege mijn dochtertje ben ik de laatste twee jaar wel bewuster met voeding en gezondheid bezig.

In hoeverre draagt dit bij aan jouw ondernemerschap denk je?

Ik denk niet dat het veel invloed heeft op mijn ondernemerschap.

Bedankt voor jouw verhaal Danielle!

Website
Facebook

Speciaal voor de lezers van dit bericht heeft Danielle een actie. Boek in 2017 een fotoreportage via info@dnlfoto.nl en ontvang 15% korting! Gebruik de code happypicture2017 in jouw aanvraag op een fotoreportage.

Wil jij nou ook shinen in Be Your Own Boss? Mail mij dan op machielsen.a@gmail.com.

Liefs, Allysia 4 klein